Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Entorsa

Articole Entorsa

Tratamentul entorsei de genunchi
Entorsele sunt leziuni traumatice inchise ale articulatiilor si sunt cauzate de miscari fortate care depasesc amplitudinea fiziologica, sau de miscari nefiziologice ale articulatiei respective. Genunchiul, cea mai mare articulatie a corpului, prin pozitia sa, prin rolul sau in biomecanica statica si dinamica a membrului inferior, ca si prin slaba acoperire cu tesuturi moi, devine deosebit de predispus si vulnerabil traumatismelor atat directe cat si indirecte. Miscarile anormale ale genunchiului, pot produce leziuni ligamentare de diverse grade, substratul morfopatologic al entorselor de geunchi, care ocupa ca frecventa locul al doilea dupa entorsele gleznei, in patologia traumatica. Entorsa apare in urma miscarii de abductie sau adductie cu genunchiul intins, in miscari de rotatie externa, precum si in hiperflexii sau hiperextensii. Desigur, forta care determina aceste miscari, trebuie sa depaseasca rezistenta ligamentara.
    
Tratamentul kinetic al entorselor stabile (benigne) usoare si medii, incepe inca din perioda de repaus articular, sau chiar si din perioada de imobilizare in atela sau bandaj compresiv, etc. Dupa aceste perioade, se incepe kinetoterapia de remobilizare articulara. Mobilizarea se face progresiv, crescand zilnic amplitudinea unghiului de miscare. Orice crestere a durerii, si a epansamentului articular, obliga la reducerea mobilizarii si la reluarea ei gradata. Se introduce kinetoterapia de tonifiere musculara, pentru cresterea stabilitatii active a genunchiului. Tratamentul entorselor grave este in general chirurgical. Asadar, dupa tratamentul chirurgical, este de folos kinetoterapia, care urmareste prin exercitii specifice reeducarea functionala a genunchiului, refacerea stabilitatii si mobilitatii controlate a articulatiei afectate. Programul terapeutic, trebuie organizat pe o perioada de 6 luni- un an, in functie de intinderea leziunilor si infunctie de tipul de interventie chirurgicala.
    
Fizioterapia in tratamentul entorselor constituie un pretios adjuvant. Terapia prin agenti fizici, foloseste preponderent electroterapia antalgica in scopul combaterii si ameliorarii simptomatologiei dureroase. In prima zi, in ziua producerii leziunii, se aplica compresele cu gheata. Treptat se introduc curentii diadinamici, ionizarile cu novocaina, curentii de medie frecventa, ultrasunetul, ultrascurtele, razele infrarosii, urmate de compresele calde.
    
Masajul, alaturi de kinetoterapie precum si alaturi de fizioterapie, reprezinta o modalitate eficienta de recuperare a entorsei de genunchi. Obiectivele masajului in tratamentul entorsei sunt: reducerea durerii, imbunatatirea circulatiei sanguine, reducerea edemelor, mentinerea elasticitatii si a tonusului muscular si prevenirea hipotrofiei musculare. Pe articulatia genunchiului afectata, se aplica masajul cu gheata, cu efecte analgezice, de resorbtie si de prevenirea a tulburarilor vasculotrofice. Procedeele de masaj indicate la distanta sunt: netezirea, frictiunile si framantatul energic, rulatul, cernutul, tocatul si tapotamentul ,,in ventuza".
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â